ΣΕΛΗΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ: «I feel like I’m also not having as much fun, and I know that»


ΣΕΛΗΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ: «I feel like I’m also not having as much fun, and I know that»

                (Η απόσυρση της Simone Biles από τους Ολυμπιακούς  

                 του Τόκιο)

 

Μάνος Ιωάννου

 

Στις 27 Ιουλίου αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο λίγο μετά την πρώτη προσπάθειά της στο ομαδικό της ενόργανης γυμναστικής στο Τόκιο η Simone Biles[1], αναγνωρισμένη παγκοσμίως ως η σημαντικότερη αθλήτρια στην ιστορία της ενόργανης, βραβευμένη το 2019 με τις περισσότερες διακρίσεις μεταξύ αντρών και γυναικών (ένα μικρό δείγμα για επιβεβαίωση: https://www.youtube.com/watch?v=CmRHT4LdyMk).

Η βαθμολογία της πρώτης και μοναδικής της προσπάθειας ήταν εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις καθιερωμένες επιδόσεις της και η Simone φέρεται να δήλωσε λίγο πριν τον αγώνα: «Δεν μπορώ να το κάνω, τελείωσα». Η απόσυρσή της κόστισε στις ΗΠΑ την απώλεια του χρυσού για το ομαδικό (το κατέκτησε η αιώνια αντίπαλος Ρωσία). Ενώ ο ανταποκριτής του NBC από το στάδιο ανέφερε πως η αποχώρησή της «δεν σχετίζεται με τραυματισμό, αλλά με λόγους ψυχικής υγείας» (mental issue), στην επίσημη ανακοίνωση η Ομοσπονδία της απέδωσε την αποχώρηση σε «ιατρικό ζήτημα» (medical issue) «το οποίο θα αξιολογείται καθημερινά εν όψει μελλοντικών αγώνων». Η αφοπλιστική ειλικρίνεια της αθλήτριας προς τους δημοσιογράφους μετά την αποχώρησή της δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: «Σωματικά είμαι καλά. Συναισθηματικά, δεν ξέρω, εξαρτάται από την ώρα και τη στιγμή. Το να έρθω εδώ στους Ολυμπιακούς και να είμαι το αστέρι, δεν είναι εύκολο. Κάθε μέρα δεν είναι ίδια. Θα δούμε. […] Στο τέλος της μέρας πρέπει να φεύγουμε από ‘δω περπατώντας, όχι να μας πηγαίνουνε με φορείο […] Απλώς δεν εμπιστεύομαι τόσο τον εαυτό μου, όσο είχα συνηθίσει να τον εμπιστεύομαι. Και δεν ξέρω αν φταίει η ηλικία[2], είμαι λίγο πιο νευρική στις προσπάθειές μου. Νιώθω ότι δεν το ευχαριστιέμαι όσο θα ‘πρεπε, το αντιλαμβάνομαι ότι δεν το ευχαριστιέμαι. […] Εστιάζω στο να είμαι καλά, η ζωή δεν είναι μόνο γυμναστική, υπάρχουν περισσότερα.» Η Ομοσπονδία της και η Επιτροπή Ολυμπιακών των ΗΠΑ δεν είχαν παρά να επικροτήσουν το θάρρος της να δώσει προτεραιότητα στην προσωπική της ευημερία.

Η επιρροή του φετινού τετραγώνου Κρόνου – Ουρανού στον κυβερνήτη Ωροσκόπου Δία της (11, 35΄ Υδροχόου) αντανακλάται στα λόγια της Biles στο Instagram (25/07) προς τους σοκαρισμένους χιλιάδες θαυμαστές της που ανυπομονούσαν να παρακολουθήσουν τις υπερφυσικές της προσπάθειες: «Πραγματικά, κάποιες φορές νιώθω σαν να έχω όλο το βάρος του κόσμου στους ώμους μου. Ξέρω ότι το κάνω να μοιάζει ανώδυνο (I brush it off and make it seem like pressure doesnt affect me), αλλά κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο».

Φυσικά, αυτή η επιρροή δεν είναι αρκετή για να κάμψει μια τόσο μεγάλη αγωνίστρια. Μιλάμε για ένα κοριτσάκι εγκαταλειμμένο από πατέρα, με μητέρα εξαρτημένη από τα ναρκωτικά, που για να επιβιώσει υιοθετήθηκε στα πέντε του από τη γιαγιά του και κατάφερε παρ’ όλα αυτά να αμφισβητήσει το νόμο της βαρύτητας ωθώντας το σώμα της σε όρια πρωτόγνωρα για τις ανθρώπινες δυνατότητες. Και μην ξεχνάμε πως το κατάφερε υπομένοντας για πάνω από δεκαπέντε χρόνια τις γνωστές σε όλους κακοποιητικές τακτικές προπόνησης στην ενόργανη, κακοποιήσεις ακόμη και σεξουαλικές από τον γιατρό της εθνικής των ΗΠΑ (Larry Nassar), καταδικασμένο τώρα πια σε εκατόν εβδομήντα πέντε χρόνια φυλακή. Άλλωστε, για τον χάρτη της  Biles η επιρροή Κρόνου-Ουρανού κορυφώνεται τον Δεκέμβριο, με τον Κρόνο στην ακριβή θέση του Δία της.



 Ίσως δεν είναι αρκετή και η επιρροή των πρόσφατων εκλείψεων: η σεληνιακή της 26/05 (5, 25΄ Τοξότη) είναι σε σύνοδο με τον Ωροσκόπο της (απόλυτης ακριβείας με Πλούτωνα) και η ηλιακή της 10/06 (19, 47΄Διδύμων) σε κορυφή Ταυ – τετραγώνου με το Μεσουράνημα και την Αφροδίτη της. Ίσως δεν είναι αρκετή γιατί άνθρωποι σαν τη Biles, «άνθρωποι μηχανές» όπως χαρακτηρίζονται, δύσκολα ξεφεύγουν από την πορεία τους λόγω εξωτερικών γεγονότων – με άλλα λόγια, λόγω διελεύσεων. Χρειάζεται επιπλέον ένα γνήσιο, εσωτερικό κίνητρο για να προσδιορίσει τις επιλογές τους, δηλαδή η κατάλληλη ένδειξη στον προοδευτικό τους χάρτη.  

Με προοδευμένο Ήλιο, Αφροδίτη και Σελήνη στον τέταρτο οίκο της γίνεται καταρχήν σαφής ως επιλογή η προτεραιότητα της διάσημης αθλήτριας στην ενδοσκόπηση, την αυτοπροστασία στον ιδιωτικό της χώρο, έναντι της λαμπερής και, όπως φαίνεται, βαριάς δημόσιας εικόνας της[3]. Εξάλλου, βρίσκεται στην –προς το παρόν ασαφή και ενστικτώδη - αρχή ενός νέου κύκλου ζωής επικεντρωμένου σε θέματα τετάρτου οίκου (προοδευμένη Νέα Σελήνη, 6 Ιουνίου 21 στις 17,40΄ Κριού) και μάλλον είναι ειλικρινή τα λόγια στην ανάρτησή της: «…Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι αστείο. Αλλά είμαι χαρούμενη που η οικογένειά μου μπόρεσε να είναι μαζί μου διαδικτυακά, είναι όλος ο κόσμος για μένα».

Η όψη στον προοδευμένο της που σηματοδοτεί την επιλογή της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι η σύνοδος προοδευμένης Σελήνης και Αφροδίτης. Από τη συγκεκριμένη θέση που καταλαμβάνει η σύνοδος στον προοδευτικό χάρτη της Biles γίνεται κατ’ αρχήν σαφές πως Σελήνη και Αφροδίτη έχουν αντικρουόμενες επιδιώξεις από αυτές που επιβάλλει η καριέρα της αθλήτριας (αντιπαραλληλία με προοδευμένο Μεσουράνημα) ή πως τα περιθώρια συνδυασμού τους είναι ελάχιστα (χιαστί με γενέθλιο Μεσουράνημα). Ακόμη, Σελήνη και Αφροδίτη βρίσκονται σε πλήρη ασυνεννοησία (χιαστί ακριβείας) με τον προοδευμένο Άρη, τον πλανήτη που, λόγω ζωδίου, εγγυάται αξιοπιστία ως προς την τήρηση του επίπονου προγράμματός της. Το αίτημα της συνόδου ενισχύεται επιπλέον, καθώς διεγείρεται επαναληπτικά το γενέθλιο μεσοδιάστημα Σελήνης/Αφροδίτης με τετράγωνο  από τον διελαύνοντα Πλούτωνα.

Ειδικά λόγω της προαναφερόμενης επιρροής δεν αποκλείεται η απόσυρση της Biles να συνδέεται με εγκυμοσύνη, σύλληψη, προγραμματισμό εγκυμοσύνης ή έναν παθιασμένο έρωτα[4], προϋπόθεση των προηγουμένων. Πέραν όμως από ερμηνείες που οι συγκυρίες και η ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων καθιστούν αμφίβολες, η σύνοδος Σελήνης – Αφροδίτης είναι η όψη που σημειοδοτεί το χρονικό σημείο που ο άνθρωπος επιθυμεί να κάνει όχι αυτό που αναμένουν οι άλλοι ώστε να ικανοποιείται το συναίσθημα του «ανήκειν» (Σελήνη), αλλά αυτό που πραγματικά τον ευχαριστεί για τον εαυτό του (Αφροδίτη). Η ώρα που το «παίρνω» βιώνεται φυσικότερα από το «δίνω» ή όπως έγραψε η ίδια η αθλήτρια: «Πρέπει να εστιάζουμε στους εαυτούς μας γιατί στο τέλος της μέρας, είμαστε κι εμείς άνθρωποι. Πρέπει να προστατεύουμε το μυαλό μας και το σώμα μας από το να βγαίνουμε εκεί έξω και να κάνουμε ό,τι θέλει ο κόσμος να κάνουμε».

Πηγές

https://www.oprahdaily.com/entertainment/a37102561/who-is-simone-biles/

https://www.nytimes.com/2021/07/27/sports/olympics/simone-biles-out.html

https://slate.com/culture/2021/07/simone-biles-olympics-gymnastics-statement.html

https://nymag.com/intelligencer/2021/07/the-super-humanity-of-simone-biles.html

https://gr.euronews.com/2021/07/28/tokio-2020-sok-ipa-defteri-apoxorisi-simon-biles

 

Naomi Osaka, 16/10/1997, Chuo-ku, Osaka, Ιαπωνία. Αποσύρθηκε λόγω στρες από το τουρνουά του τένις λίγο νωρίτερα από την Biles. Η αποχώρησή της δεν είχε τον διεθνή αντίκτυπο όσο του φαβορί της ενόργανης, αλλά η αιτιολόγησή της έγινε ευρέως γνωστή, καθώς αναδημοσιεύτηκε από την Biles: «Βάλε προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία, γιατί αν δεν το κάνεις δεν θα απολαύσεις το άθλημά σου και δεν θα πετύχεις αυτό που πρέπει πραγματικά. Οπότε, αν κάποιες φορές είσαι εκτός μεγάλων διοργανώσεων, δεν πειράζει, δείχνει πόσο καλά ξέρεις να αγωνίζεσαι».



[1] 14/03/1997, 00.30, Columbus, Ohio –   Πηγή: astro.com, με βαθμολογία αξιοπιστίας για την ώρα γέννησης «C».

[2] Όσο κι αν κάνει εντύπωση, τα είκοσι τέσσερα χρόνια είναι ομολογουμένως πολλά για την εξαιρετικά επίπονη και απαιτητική ενόργανη γυμναστική, όχι όμως για την Biles που εδώ και οχτώ χρόνια σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο παρουσιάζοντας συνεχώς νέες δεξιότητες. Φέτος (23/05) τόλμησε μια κίνηση που ποτέ πριν δεν έχει προσπαθήσει γυναίκα και έχουν επιχειρήσει ελάχιστοι άνδρες.

[3] Το γενέθλιο δίλημμα μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου βίου (Δεσμοί στον άξονα 4-10)  τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο τονίζεται επίσης από τον Ωροσκόπο (συγκλίνει 0,34΄) και Πλούτωνα (αποκλίνει 0, 29΄) ηλιακού τόξου σε κορυφή Ταυ – τετραγώνου με γενέθλιους Δεσμούς.

[4] Στην τρέχουσα ηλιακή της επιστροφή (τόπος διαμονής Spring, Texas) η Αφροδίτη της Biles βρίσκεται στους Ιχθείς σε σύνοδο ακριβείας με Ποσειδώνα (20,36΄και 20,44΄ αντίστοιχα) και σε σύνοδο απόλυτης ακρίβειας με την ακμή γενέθλιου 4ου (επίσης 20,36΄ Ιχθύων). Ένας άνευ ορίων έρωτας, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και «κόντρα» στην καριέρα της δεν αποτελεί παράτολμη ερμηνεία.

  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H BABY M ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ – ΟΥΡΑΝΟΥ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ SAMUEL BECKET

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΔΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ - ΓΕΝΕΘΛΙΟI ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ 1856 - ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ - Μέρος 1