H BABY M ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ

 

Μάνος Ιωάννου


Το 1989 η Mary Beth Whitehead (07/04/1957, 03.25 π.μ., Neptune Township, New Jersey) εξέδωσε τα απομνημονεύματά της σε ηλικία τριαντατριών ετών. Ίσως το έκανε τόσο πρώιμα για να εξαργυρώσει την τεράστια δημοσιότητα της υπόθεσής της, ίσως, όπως ισχυρίστηκε η ίδια, για «να μιλήσει για την τρομακτική πρακτική της παρένθετης μητρότητας» και να «ξεπληρώσει τους δικηγόρους» ή το κίνητρό της να βρισκόταν κάπου ανάμεσα στα δύο προηγούμενα. Πάντως, η δήλωση στο βιβλίο της «Σκοπός της ζωής μου ήταν να κάνω παιδιά» φαίνεται ειλικρινής εξαιτίας της Σελήνης στον Καρκίνο στον 5ο οίκο του γενέθλιου χάρτη της. Από αστρολογική άποψη η επιφύλαξη («φαίνεται», δεν «είναι») έχει να κάνει με την ορθότητα της διατύπωσης, που θα έπρεπε να είναι «στη ζωή μου είχα ανάγκη να κάνω παιδιά» ή κάτι παρόμοιο. Με Ήλιο Κριό στον 2ο οίκο, σκοπός της ζωής της Mary Beth ήταν να γίνει μια οικονομικά εύρωστη, ανεξάρτητη, δυναμική γυναίκα. Ο Ήλιος κυβερνά τον 7ο οίκο του χάρτη της, μα ο γάμος με έναν πλούσιο άντρα δεν είναι αρκετά ενδεικτικός για τη σύνδεση των οίκων, τόσο λόγω της φύσης του ζωδίου του Ήλιου της, όσο, ακόμη περισσότερο, λόγω του τριγώνου με τον Κρόνο στον 10ο. Ο Κρόνος στον 10ο υποβάλλει ισχυρή φιλοδοξία και στον Τοξότη τάση για αυτονομία και ανεξαρτησία. Ο σκοπός της λοιπόν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω των κρόνιων προϋποθέσεων: σκληρή δουλειά, πειθαρχία, οργανωμένα σχέδια ζωής, υπομονή. Καθώς, όπως αναφέρηκε, ο Ήλιος της είναι κυβερνήτης 7ου, θα μπορούσε να επωφεληθεί και από συμφωνίες, αρκεί να ήταν προσεκτικές και καλοσχεδιασμένες. Ο Κρόνος στον 10ο όχι μόνο δεν ευνοεί τις «αρπαχτές» και την ανευθυνότητα, αλλά θα μπορούσε ακόμη και να ασκήσει αυστηρή δημόσια κριτική εξαιτίας τους: ο φόβος για το τι θα πει η κοινωνία είναι χαρακτηριστικό των ατόμων με αυτή τη θέση. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τον Τοξότη η εν λόγω κριτική θα μπορούσε να ασκηθεί και εντός δικαστηρίων. Η αντίθεσή του με τον Άρη στον 4ο προειδοποιεί πως τέτοια προβλήματα ενδέχεται να προέλθουν από τον χώρο της οικογένειας. Με ανάδρομη φορά και με κάτι λιγότερο από πέντε μοίρες απόσταση μπορεί να θεωρηθεί πως βρίσκεται σε σύνοδο με το Μεσουράνημα της Mary Beth, πράγμα που υπογραμμίζει όλα τα προηγούμενα. Ακόμη χειρότερα, το Μεσουράνημα σε σύνοδο ακριβείας με τον Αντάρη προοιονίζει πολύ μεγάλες συγκρούσεις σε δημόσια θέα (1).

Οι γεννημένοι σε πρώτο σεληνιακό τέταρτο χαρακτηρίζονται από δυναμική πρωτοβουλία, αλλά όχι ξεκάθαρο σχέδιο. Επίσης, λόγω της σχέσης τετραγώνου Ήλιου – Σελήνης, από τη δυσκολία συγκερασμού των ατομικών τους επιδιώξεων και των υποσυνείδητων αναγκών τους. Ανήκοντας σ’ αυτήν την κατηγορία, η M.B. Whitehead είχε την ατυχία και τα δύο Φώτα της να βρίσκονται σε ζωδιακή κυριαρχία, με αποτέλεσμα τα εμπόδια μεταξύ τους να παραείναι ισχυρά. Η σεληνιακή πλευρά της Whitehead φαίνεται να ιπερίσχυε από νωρίς. Στα δεκαπέντε της άρχισε να δουλεύει σερβιτόρα στο μαγαζί του αδερφού της παρατώντας το σχολείο (κάπου εκεί γύρισε και ο προοδευμένος Ερμής σε αναδρομή), γρήγορα παντρεύτηκε έναν τακτικό θαμώνα του μαγαζιού, μέχρι τα δεκαοχτώ της είχε δυο παιδιά, μέχρι τα τριάντα τρία της είχε κάνει άλλα δύο με τον δεύτερό της σύζυγο και, επιπλέον, την «Baby M» ως παρένθετη μητέρα, στα είκοσι εννιά της, κατά τη διάρκεια του πρώτου της γάμου. Σε ώριμη πλέον ηλικία με κυνικές δηλώσεις («και για τους τυφλούς νοιώθω οίκτο, αλλά δεν θα έβγαζα το ένα μάτι μου να τους το δώσω») η Mary Beth παρουσιαζόταν ως φανατικός πολέμιος της παρένθετης μητρότητας, αλλά η θέση της Σελήνης της (Σελήνη Καρκίνος στον 5ο, κυβερνήτης 6ου) δεν αποκλείει την πιθανότητα συνδυασμού της μητρότητας με χώρους ιατρικών υπηρεσιών. Βεβαίως, η ίδια Σελήνη διατυπώνει την ένσταση πως μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη συναισθηματική ασφάλεια της μητέρας. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, καθώς η Λίλιθ με τους εννιάμηνους ζωδιακούς κύκλους της μπορεί να συνδέεται και με την κύηση και δεδομένου πως το παιδί είναι μέρος του σώματος μιας γυναίκας: με Λίλιθ σε σύνοδο με Ωροσκόπο Υδροχόο και σε αντίθεση με Πλούτωνα, αυτός που θα προσπαθήσει να κάνει κουμάντο με το σπλάχνο της όχι μόνο θα την πληγώσει, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει και μεγάλη οργή. 

Τον Μάρτιο του 1984 η Mary Beth απάντησε σε μια αγγελία του Κέντρου Υπογονιμότητας της Ν. Υόρκης (ICNY), όπου αναζητούνταν γυναίκες πρόθυμες να βοηθήσουν υπογόνιμα ζευγάρια να κάνουν παιδιά έναντι αμοιβής 10.000 δολαρίων. Στα είκοσι επτά της είχαν ήδη συμπληρώσει δώδεκα χρόνια με τον άντρα της Richard Whitehead. Η σχέση τους είχε περάσει πολλά σκαμπανεβάσματα, έναν ενδιάμεσο χωρισμό και προβλήματα εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών. Παρ’ όλα αυτά, είχαν κάπως καταφέρει να τακτοποιηθούν. Ο Rick είχε σταθερή δουλειά ως οδηγός απορριμματοφόρου, εκείνη έβγαζε κάποια χρήματα χορεύοντας περιστασιακά στο μπαρ της αδερφής της και είχαν πάρει σπίτι με δάνειο. Είχαν αποκτήσει ένα γιο από το 1974 και μια κόρη ένα χρόνο αργότερα. Με την πρώτη γέννηση επιβεβαιώνεται και η ακρίβεια του γενέθλιου χάρτη της από Ηλιακό Τόξο. Εκτός των ενδεικτικών όψεων Δίας τετράγωνο Σελήνη, Ήλιος σύνοδος Ερμής (κυβερνήτης 4ου), έχουμε με ακρίβεια την είσοδο Άρη ηλιακού τόξου στον 5ο (οικοθεσία Koch). Μετά τη γέννηση της κόρης τους, αποφεύγοντας τον ερχομό επιπλέον παιδιών, ο Whitehead είχε κάνει αγγειεκτομή (ανδρική στείρωση).

Η σύνοδος ακριβείας του Πλούτωνα ηλιακού τόξου με τον γενέθλιο Δία της Mary Beth τον Μάρτιο του 1984 υποδηλώνει το ισχυρό της κίνητρο να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα των Whitehead με δραστικές αλλαγές, ακόμη και με αθέμιτα μέσα ή υπερβαίνοντας καθιερωμένα όρια. Την ίδια περίοδο, με προοδευμένη Σελήνη στον Καρκίνο και στον 5ο οίκο, ήταν η ώρα της να ξαναγίνει μητέρα. Στις διελεύσεις, ο Δίας με αντίθεση ώθησε τη Σελήνη της Mary Beth στην υπερβολή. Ο Ουρανός την πίεσε για μεταρρυθμίσεις στα καθιερωμένα (σύνοδος με Κρόνο) και την προκάλεσε να σκαρφιστεί κάποια δυναμική, εναλλακτική ιδέα για εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της οικογένειας (αντίθεση με Άρη στους Διδύμους στον 4ο, κυβερνήτη 2ου). Στις αστρολογικές παραμέτρους της υπόθεσης δεν θα μπορούσε να μην είναι παρούσα και μια έκλειψη: δύο μήνες αργότερα (30/05/1984) η ηλιακή έκλειψη στις 9ο 26΄Διδύμων συμπίπτει με ακρίβεια στην ακμή 4ου της M.B. Whitehead και ενεργοποιεί την προγενέθλια ηλιακή έκλειψη (02/12/1956, 10ο 08΄ Τοξότη) στο Μεσουράνημά της. Είναι ενδεικτικό πως κατά την επίδραση της έκλειψης  παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την ICNY, ο σύζυγος της μητέρας υπέστη ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα.

Από την ώρα της αίτησης ως την ημερομηνία της συμφωνίας (06/02/1985) με τους Stern χρειάστηκε κάτι λιγότερο από ένας χρόνος. Η Betsy και ο William Stern ήταν ένα ζευγάρι γιατρών που εργάζονταν στη Νέα Υόρκη και ζούσαν σε ένα από τα ακριβά, προστατευμένα προάστεια. Κατά τα λεγόμενά τους είχαν απευθυνθεί στο ICNY αφενός γιατί η λύση της υιοθεσίας ήταν πιο χρονοβόρα και αφετέρου γιατί ο William, ως ο μοναδικός απόγονος Εβραίων γονέων που είχαν επιζήσει από το Ολοκαύτωμα, επιδίωκε τη συνέχειά τους με ένα βιολογικό παιδί. Η Mary Beth δεν ήταν η πρώτη τους επιλογή. Από τις τριακόσιες αιτήσεις προσφερόμενων γυναικών που είχαν κατατεθεί στη μεσιτική εταιρεία είχαν επιλέξει μια άλλη γυναίκα, που δεν εμφανίστηκε τη μέρα του προγραμματισμένου ραντεβού τους. Η εταιρεία τούς πρότεινε εναλλακτικά τη Mary Beth που μέχρι τότε «δούλευε με άλλο ζευγάρι» και, όπως έγραφε στην αίτησή της, «θα ήθελε και άλλοι άνθρωποι να βιώσουν το δώρο της ζωής και τις χαρές της γονεϊκότητας». Δύο πράγματα απέκρυψε η ICNY από τους συμβαλλόμενους. Πρώτον, η ψυχολόγος της εταιρείας, μετά την συνέντευξη της με τη Mary Beth είχε γράψει στην αναφορά της ότι «παρ’ όλο που δεν θέλει να μεγαλώσει περισσότερα παιδιά τώρα που τα δικά της πηγαίνουν σχολείο, αναμένεται να βιώσει έντονα συναισθήματα με την εγκατάλειψη του μωρού μετά την κύηση» εξηγώντας περαιτέρω πως ανησυχούσε για την «τάση να αρνείται τα συναισθήματά της», «ότι θα ήταν σημαντικό να διερευνηθεί μαζί της πιο διεξοδικά εάν θα μπορέσει να εγκαταλείψει το νεογέννητο στο τέλος», για να καταλήξει πως «εκτός από τις παραπάνω επιφυλάξεις, η κυρία Whitehead συνιστάται ως κατάλληλη υποψήφια για εθελόντρια παρένθετη μητέρα». Κανένα από τα δύο μέρη δεν ενημερώθηκε για την έκθεση. Επίσης, η M.Β. Whitehead δεν ενημερώθηκε για το εξής: το πρόβλημα των Sterne δεν ήταν η υπογονιμότητα, αλλά επειδή η Betsy είχε διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, θεωρούσαν πως μια εγκυμοσύνη θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της – για αυτό, άλλωστε, συμπληρώνοντας το έντυπο της INCY άφησαν κενή την ερώτηση σχετικά με την κατάσταση γονιμότητας. «Εφόσον δεν ήθελε να ρισκάρει για τη γέννηση του παιδιού της, τότε δεν της άξιζε να γίνει μητέρα» ισχυρίστηκε η Mary Beth, όταν πια αυτό της είχε γίνει γνωστό στη δικαστική διαμάχη τους. 

Οι αστρολογικές συγκυρίες της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές. Στην ηλιακή της επιστροφή, ο Ήλιος στον 7ο η.ε. και ο Ωροσκόπος η.ε. στον γενέθλιο 7ο σε σύνοδο ακριβείας με τον γενέθλιο Δία δηλώνουν για τη συγκεκριμένη χρονιά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Mary Beth για μια επωφελή συμφωνία (υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος από το τετράγωνο Άρη η.ε. στον γενέθλιο Πλούτωνα…) που, τελικά, πραγματοποιήθηκε το μήνα που η σεληνιακή της επιστροφή επανέλαβε το βασικό θέμα της ηλιακής (Ωροσκόπος στον Δία):



Στο ηλιακό τόξο έχουμε τη συγκλίνουσα σύνοδο του η.τ. Άρη με τη Σελήνη (μια κύηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί) με την αντίθεση η.τ. Κρόνου να έχει προηγηθεί (ίσως και να πέρασε μια περίοδο πισωγυρίσματος με το φόβο μιας απερίσκεπτης ενέργειας). Αυτά όμως είναι αναμενόμενα και δεν προκαλούν εντύπωση, όσο το ότι για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία χρειάστηκε ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου της να εισέλθει «τόσο όσο» στην Παρθένο (Ουρανός, 0ο 01΄ Παρθένου, 135ο γεν. Αφροδίτη. Στην γέννηση της Baby M θα κάνει 135ο με γεν. Ωροσκόπο/Μεσουράνημα):


Πράγματι, θα μπορούσε κανείς να πει πως η -καινοτόμος λόγω της φύσης του πλανήτη- υπηρεσία που συμφώνησε να προσφέρει η μητέρα της Baby M δεν ταίριαζε σε Λέοντα, αλλά σε Παρθένο, το ζώδιο της «παροχής υπηρεσιών». Παλιότερα που δεν υπήρχαν τεχνολογικά μέσα οι άρχοντες με υπογόνιμες συζύγους χρησιμοποιούσαν στην κυριολεξία τις υπηρέτριές τους για τεκνοποίηση κι ακόμη παλιότερα, τις δούλες: «Σάρα δε γυνή Άβραμ ουκ έτικτεν αυτώ. Ήν δε αυτή παιδίσκη Αιγυπτία, η όνομα Άγαρ. Είπε δε Σάρα προς Άβραμ […] είσελθε ουν προς την παιδίσκη μου, ίνα τεκνοποιήσωμαι εξ αυτής» (Γένεσις, 16.1-2). Επίσης, τα 10.000 δολάρια δεν μπορούν να θεωρηθούν «λεόντεια» αμοιβή κατά κανένα τρόπο: ενάμισι δολάριo την ώρα όπως θα δήλωναν οι δικηγόροι της Mary Beth αργότερα ή, όπως ακούστηκε από μια γυναίκα στη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε, «ούτε αμάξι δεν παίρνεις μ’ αυτά τα λεφτά, ο πατέρας μου θα μου έδινε τόσα για να μην το κάνω». Όμως όλοι καταλαβαίνουμε πως ένα μεγάλο ποσό θα τόνιζε τον αποκλειστικά εμπορικό χαρακτήρα της παρένθετης μητρότητας και δεν θα ήταν ηθικά αποδεκτή. Το μότο της ICNY δεν μπορούσε να είναι «κέρδισε χρήματα», αλλά «βοήθησε ένα στείρο ζευγάρι». 
Στις δευτερεύουσες προόδους έχει ενδιαφέρον η θέση του Άρη: όπως όταν έκανε το πρώτο της παιδί υπήρχε είσοδος Άρη ηλιακού τόξου στον 5ο, έτσι και τώρα έχουμε την είσοδό του από πρόοδο στον ίδιο οίκο (για τη θέση της Σελήνης έχει ήδη γίνει λόγος). Επίσης, ο Κρόνος «διορθώνει» την ανοχή του στην γενέθλια αντίθεση με Άρη σε ακρίβεια τεσσάρων λεπτών. Στις διελεύσεις, η επιρροή του Πλούτωνα (αντίθεση με τον Ερμή που επιβαρύνεται από γενέθλιο Ποσειδώνα, Ουρανό) πρέπει να θεωρηθεί ακόμη πιο βαριά: εκτός του ότι είναι στάσιμος, μια μέρα νωρίτερα προηγήθηκε Πανσέληνος (16ο 46΄ Λέοντα) με Πλούτωνα σύνοδο ακριβείας με ακμή 7ου (κάκιστη ένδειξη για συμφωνίες). H συγκεκριμένη Πανσέληνος σχημάτισε μεγάλο τρίγωνο με διελαύνοντα Ουρανό – γενέθλιο Ήλιο της Mary Beth και ο Ωροσκόπος της στην 5η Ταύρου ήταν σε σύνοδο με τον Ερμή της:
Η M.B. Whitehead με το που γέννησε το κοριτσάκι στις 27 Μαρτίου 1986 (01:32΄ μ.μ., N. Jersey), τού έβγαλε πιστοποιητικό γέννησης στο όνομα Sara και δήλωσε πως είχε μετανιώσει για τη συμφωνία. Αναγκάστηκε να παραδώσει στους Stern τη Melissa –όπως την είχαν ονομάσει εκείνοι- με εισαγγελική παραγγελία, αλλά έπειτα από τρεις μέρες, απειλώντας τους πως θα αυτοκτονήσει αν δεν το κρατήσει έστω για λίγες μέρες, ξαναπήρε το μωρό και διέφυγε με όλη της την οικογένεια στη Φλόριντα. Οι ιδιωτικοί ντεντέκτιβ των Stern την ανακάλυψαν σε κάτι λιγότερο από τρεις μήνες και την οδήγησαν στα δικαστήρια, όπου πρωτοδίκως αναγκάστηκε να τηρήσει τη συμφωνία και να παραδώσει την Baby M –όπως ορίστηκε το όνομα στα πρακτικά της δίκης. Η παρένθετη μητέρα κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Νιού Τζέρσεϊ, όπου, καθώς δεν υπήρχε νομικό προηγούμενο, η συμφωνία μεν αμφισβητήθηκε κρινόμενη παράνομη και τής αναγνωρίστηκε γονεϊκό δικαίωμα, αλλά η επιμέλεια δόθηκε στους Sterne βάσει του «βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού» που εφαρμόζεται κατά κανόνα σε αμφισβητούμενες υποθέσεις επιμέλειας γονέων. Μεταξύ των επιχειρημάτων που λειτούργησαν εις βάρος της παρένθετης μητέρας ήταν η ανικανότητά της να κρίνει ορθολογικά (λόγω της απαγωγής στη Φλόριντα), στοιχεία ναρκισσισμού και χειριστικότητας (είχε φέρει στην αίθουσα τα παιδιά και στο άλλο της κορίτσι φορούσε πουκάμισο που έγραφε «έχω έναν αδερφό και μία αδερφή») και, φυσικά, οι «αμαρτίες» της νιότης της, η εγκατάλειψη του σχολείου, ο πρώιμος γάμος. Την πολύμηνη δικαστική διαμάχη συνόδεψαν διαδηλώσεις και ένας τεράστιος δημόσιος διάλογος στην τηλεόραση (έγινε και σίριαλ) και τον παγκόσμιο τύπο με τις ανάλογες τοποθετήσεις φεμινιστριών, νομικών, ηθικολόγων κ.λπ. Η δικαστική απόφαση έγινε τελεσίδικη από την ίδια την Baby M δεκαοχτώ χρόνια αργότερα. Αν και η Mary Beth την επισκεπτόταν δύο φορές το μήνα κι ερχόταν σε επαφή με τα αδέρφια της αρκετά συχνά, με την ενηλικίωσή της η Melissa Stern κατήγγειλε τα γονεϊκά δικαιώματα της Whitehead και ζήτησε να υιοθετηθεί από την Elisabeth Stern. «Αγαπώ πολύ την οικογένειά μου και είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι μαζί τους» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι διελεύσεις της γέννησης της Baby M στον χάρτη της M.B. Whitehead αποτελούν και τη συναστρία μάνας - κόρης. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων συναστρίας μεταξύ τους από τις οποίες να προκύπτουν ενδιαφέροντα σχόλια. Για παράδειγμα, ο Ωροσκόπος του δρακονικού χάρτη της Melissa Stern ταυτίζεται με τη γενέθλια Σελήνη της Mary Beth. Στον σύνθετο χάρτη Davison το γενέθλιο Μεσουράνημα της παρένθετης μητέρας και ο Κρόνος της κόρης μεταφέρονται στην ακμή 7ου. Ο Davison, που θα μπορούσε να δείξει πώς βίωναν τη σχέση τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει έναν υπερβολικά «φορτωμένο» 5ο οίκο με πλανήτες (συμπεριλαμβανομένων Ήλιου και Ερμή - κυβερνήτη Ωροσκόπου) στον Ζυγό, δηλαδή τις απασχολουσε διαρκώς η ισορροπία της σχέσης γονέα-παιδιού, και ακόμη και σε αυτόν τον «ιδιωτικό» χάρτη, ο Άρης σε σύνοδο με Μεσουράνημα (και τρίγωνο από Λίλιθ, Ουρανό-κυβερνήτη Μεσουρανήματος από τον 5ο) στον Υδροχόο διατίθεται να μεταφέρει την ένταση σε κοινή θέα. 
Παρ’ όλα αυτά, όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κυριότερες ενδείξεις προκύπτουν από τα «βασικά», τους πλανήτες του ενός στις γωνίες του άλλου:



Ο Ποσειδώνας της μητέρας στην ακμή 4ου της κόρης: σε θέματα οικογένειας η κόρη θα βιώσει ανασφάλεια, απογοήτευση, προδοσία, ασάφεια σε σχέση με τους οικογενειακούς ρόλους. Αυτά, βέβαια, υπογραμμίζονται και στον γενέθλιο χάρτη της κόρης: βίωσε «εκ γενετής» την απώλεια και την ανάγκη να ξεκινήσει απ΄την αρχή την οικογενειακή της ζωή αναζητώντας σταθερότητα και ασφάλεια (Νότιος Σκορπιός - Βόρειος Ταύρος, σύνοδος ακριβείας στον άξονα 4-10). Ας προστεθεί εδώ και ένα απόσπασμα από τις ερμηνείες της αείμνηστης Καλογερά για την αντίστοιχη διέλευση (Ποσειδώνας αντίθεση Μεσουράνημα): «…υπάρχει και η περίπτωση ενός σκανδάλου που μπορεί να ‘χει την αφετηρία του στην οικογενειακή εστία, αλλά τελικά να προεκταθεί και να γίνει κοινωνικά γνωστό προκαλώντας σχόλια». Ο Κρόνος της κόρης στο Μεσουράνημα της μητέρας: η Baby M «διορθώνοντας» με ακρίβεια την γενέθλια προδιαγραφή της παρένθετης μητέρας της, υπήρξε ο αυστηρότερος κριτής των πεπραγμένων και της υπόληψής της. Αυτό δεν σταμάτησε ούτε όταν στάθηκε η αιτία να πάει η μαμά της στο δικαστήριο, ούτε όταν στα δεκαοχτώ της την αποκήρυξε. Στα είκοσι τέσσερα, όταν πια ολοκλήρωνε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο King’s College του Λονδίνου, ο τίτλος της διατριβής της ήταν: «Αναβίωση του Σολομώντα: Σύγχρονα ερωτήματα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα παιδιά από παρένθετες μητέρες».

Στη φωτογραφία ο ιδρυτής της ICNY Noel Keane, δικηγόρος από το Μίτσιγκαν. Στη New York Times αναφέρεται ότι έφερε επανάσταση στην «παραγωγή μωρών» παρόμοια με την επανάσταση του Henry Ford για την παραγωγή αυτοκινήτων. Ενθουσιασμένος από μια υπόθεση παρένθετης μητρότητας που διεκπαιρέωσε νομικά το 1976, το 1981 ίδρυσε την εταιρεία του στη Νέα Υόρκη και απευθυνόταν σε περιοχές όπως το Νιου Τζέρσεϊ επειδή, λόγω νομικού προηγούμενου, στο Μίτσιγκαν η πληρωμή παρένθετης μητέρας παραβίαζε την απαγόρευση της πολιτείας για πώληση μωρών. Οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας είχαν απορρίψει κατηγορηματικά τις  αγγελίες του, για αυτό απευθύνθηκε στον τοπικό τύπο, όπως η Asbury Park Press που διάβασε η M.B. Whitehead: «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ. Ζευγάρι που δεν μπορεί να αποκτήσει παιδιά είναι πρόθυμο να πληρώσει 10.000 δολάρια και τα έξοδα σε γυναίκα για να κυοφορήσει το παιδί του συζύγου. Σύλληψη με τεχνητή γονιμοποίηση. Όλες οι απαντήσεις αυστηρά εμπιστευτικές». Μια από αυτές έπεσε στην αντίληψη ενός δημοσιογράφου, αποφάσισε να πάρει συνέντευξη από τον Keane κι έπειτα ο δικηγόρος άρχισε να είναι καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές μεγάλης εμβέλειας – από τηλεοπτική εκπομπή ενημερώθηκαν και οι Stern για την ICNY. Ο Keane ήξερε καλά το «παιχνίδι»: οι αγγελίες του ήταν στην ουσία διαφημίσεις και, κυριότερα, δεν αφορούσαν μόνο την εύρεση «προμηθευτών», αλλά και τη διεύρυνση (και την ενθάρρυνση) «αγοραστών». Σήμερα που η αγορά παρένθετης μητρότητας έχει παγκόσμιο τζίρο 14 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συνεχίζει, ως οφείλει, να επιχειρεί τη διεύρυνσή της με προσαρμογές σε νέα κοινωνικά δεδομένα όπως τα ομόφυλα ζευγάρια, οι πρακτικές του Noel Keane φαντάζουν «νοσταλγικές» σε σχέση με τις σύγχρονες. Ακόμη κι αυτή η έστω και προσχηματική σύνθεση αλτρουισμού και κέρδους που επιχειρούσε να προσδώσει ο Keane στη διαδικασία, δεν χρειάζεται πλέον καθόλου. Εκτός αυτού, στο τέλος της ιστορίας η Mary Beth, αν μη τι άλλο, είχε τη δυνατότητα να τον μηνύσει –όπως και έκανε- για παραπλάνηση και να του αποσπάσει καμιά τριανταριά, σαράντα χιλιάδες για να μην φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια. Οι μεσάζοντες του σήμερα αναζητούν τους προμηθευτές τους σε νεαρές γυναίκες του τρίτου κόσμου που αναγκάζονται να γεννούν ένα παιδί το χρόνο κάνοντας συγχρόνως τις δουλειές του σπιτιού και μερικές φορές μια δεύτερη δουλειά, μέχρι την τελική τους κατάρρευση. Και σε μια κοινωνία που διορθώνει αυστηρά όλους τους όρους προς το πολιτικά ορθό και ενώ είναι γνωστό πως ο όρος «μητρότητα» αφορά όχι μόνο την κύηση και τη γέννα, αλλά και την ανατροφή, μην έχοντας μερίδιο στον μοντέρνο δικαιωματισμό, εξακολουθούν να αποκαλούνται «παρένθετες μητέρες». 

[1] Κρίθηκε σκόπιμο να μην παρουσιαστούν μεσοδιαστήματα στην αστρολογική προσέγγιση για να μην γίνει κουραστική η παρουσίαση, ωστόσο, ας επιτραπεί αυτή η σημείωση: Το Μεσουράνημα της M.B. Whitehead είναι σε αντίθεση ακριβείας με το μεσοδιάστημά της Αφροδίτης/Ουρανού, συνδυασμό που ο Ebertin, εκτός από την τάση για ξαφνικούς έρωτες τον συνδέει επίσης με τη σύλληψη και τη γέννα. Για τον ίδιο συνδυασμό ο Noel Tyl αναφέρει «μια ερωτική σχέση που ανοίγει ξαφνικά σε κοινή θέα». Κατά κάποιο τρόπο η περίπτωση της Whitehead αποτελεί την σύγκλιση των δυο ερμηνειών.

Πηγές

Χάρτες: https://www.astro.com/astro-databank/Whitehead,_Mary_Beth ,
https://www.astro.com/astro-databank/Stern,_Melissa

Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_M

Οι περισσότερες φράσεις σε εισαγωγικά από το Developing Markets in Baby-Making: «In the Matter of Baby , Carol Sanger, 2007, Columbia Law School: https://scholarship.law.columbia.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2112&context=faculty_scholarship/

Richard Devlin, Baby M: The Contractual Legitimation of Misogyny, 1988, Schulich School of Law, Dalhousie University: https://digitalcommons.schulichlaw.dal.ca/cgi/viewcontent.cgi?article=1449&context=scholarly_works

The evolution of Surrogacy: A Historic Timeline: https://www.mysurrogatemom.com/history-of-surrogacy/

Φωτογραφίες: historicimages.com/products

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ – ΟΥΡΑΝΟΥ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ SAMUEL BECKET

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΔΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ - ΓΕΝΕΘΛΙΟI ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ 1856 - ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ - Μέρος 1