ΔΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΧΘΕΙΣ: ΓΕΝΕΘΛΙΟI ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ 1856 : ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ - Μέρος ΙΙΙ

ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΥΣΗΣ: WEBB HAYES – NAPOLEON IV

του Μάνου Ιωάννου

Στους χάρτες που παρουσιάστηκαν στα δύο προηγούμενα μέρη εξετάστηκε η δυναμική της συνόδου Δία – Ποσειδώνα στους Ιχθείς σε σχέση με την προσφορά και την υπεράσπιση των αδυνάτων, τον ιδεαλισμό και την αφοσίωση, αλλά δεν έγινε λόγος περί ρευστότητας. Η ρευστότητα είναι ειδοποιό χαρακτηριστικό του Ποσειδώνα, για αυτό η διάλυση, ο διασκορπισμός, αλλά και η ασάφεια, η αοριστία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ενέργειες του πλανήτη, ενέργειες που στο ζώδιο κυβέρνησης και με τη συμμετοχή του Δία μπορούν να αυξηθούν στο έπακρο. Σε αυτές τις ιδιότητες οφείλεται και η «απόκρυψη» που στην αρνητική ή την τετριμμένη της εκδοχή οδηγεί στην εξαπάτηση. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα απόκρυψης θα μπορούσαμε να δούμε στην περίπτωση του Webb Hayes (20/03/1856, Cincinnati, Ohio, ΗΠΑ). Με τη λήξη του ισπανοαμερικανικού πολέμου και την παραχώρηση των Φιλιππινών στις ΗΠΑ από την Ισπανία, ο πόλεμος συνεχίστηκε μεταξύ ΗΠΑ και ντόπιων επαναστατών. Τον Δεκέμβριο του 1899 αμερικανοί στρατιώτες είχαν αποκλειστεί περικυκλωμένοι στο νησί Vigan. O αντισυνταγματάρχης, που μόλις είχε μετατεθεί στις Φιλιππίνες ηγήθηκε μιας ομάδας διάσωσης. Με Ήλιο στη μηδενική του Κριού ήταν σίγουρα άνθρωπος της άμεσης δράσης και αποφάσεων - τάση που ενισχύουν και ευνοούν οι θέσεις των προοδευμένων του πλανητών τη συγκεκριμένη περίοδο - αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί και η θέση της Σελήνης του στην Παρθένο (μεταξύ 14ης και 26ης): σε αντίθεση με τη σύνοδο του Δία – Ποσειδώνα  τόνιζε την ανάγκη του να είναι κανείς πρακτικός. Τη νύχτα της 4ης Δεκεμβρίου παρείσφρησε στο νησί περνώντας από την παραλία τις γραμμές του εχθρού και χωρίς να γίνει αντιληπτός κατέγραψε θέσεις και  τρωτά σημεία. Η αναφορά που παρέδωσε το επόμενο πρωί στο πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ήταν καταλυτική για την επιτυχία της επιχείρησης διάσωσης και αιτία να του αποδοθεί Μετάλλιο Τιμής.


Βέβαια, η εμπειρία του στον πόλεμο και στην άγρια φύση ήταν σημαντικοί παράγοντες της επιτυχίας του: είχε συμμετάσχει ως τότε σε τρεις πολέμους και από πέντε χρονών περνούσε έξι μήνες το χρόνο σε στρατιωτικούς καταυλισμούς με τον πατέρα του, τον Πρόεδρο Rutherford B. Hayes. Ο στρατηγός Crook, νονός του, τον δίδαξε την επιβίωση στην άγρια φύση από μικρό και αργότερα κυνηγούσαν μαζί στα Βραχώδη όρη. Mα στο να γίνει «άφαντος» η σύνοδος Δία – Ποσειδώνα είχε κι αυτή τον ρόλο της (όπως επίσης είχε το ρόλο της το 1917 που με το πέρασμα του προοδευμένου Ήλιου του στους Διδύμους υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Union Carbide and Carbon Corporation, τα χημικά όμως ανήκουν στη θεματολογία του δεύτερου μέρους).

Το προηγούμενο περιστατικό όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ευτελές» σε σχέση με τις δυνατότητες των ποσειδώνιων ρευμάτων που θα μπορούσαν - δυνητικά και με την ενίσχυση του συγκυβερνήτη Δία - να οδηγήσουν  σε υπέρβαση εαυτού. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε ο άνθρωπος να βρεθεί σε προ-υποκειμενικό στάδιο, σε μια εμβρυακή κατάσταση «επιστροφής στη Μητέρα». Η ύπαρξη ή η φήμη του θα μπορούσε να γίνει αιώνια, αφομοιωμένη στο συλλογικό ασυνείδητο ή να συγχωνευθεί με ένα παγκόσμιο, διαχρονικό σύμβολο. Είναι αυτή η δυνατότητα αποκλειστικά θεωρητική; Θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε έναν γενέθλιο χάρτη κι αν ναι, μέχρι ποιου βαθμού και με τι μορφή;

Ο πρώτος δορυφόρος αστεροειδούς ανακαλύφτηκε στις 28/08/1993 από το διαστημόπλοιο Γαλιλαίος, όταν κατά την πορεία του προς τον Δία προσέγγισε τον αστεροειδή 243 Ida (Ίδη, τροφός του Δία). Οι εικόνες που εξέπεμπε το Γαλιλαίος αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός φυσικού δορυφόρου που περιφερόταν γύρω από την Ίδη, που ονομάστηκε «Δάκτυλος» από τους «Ιδαίους Δακτύλους», ακόλουθους της Ρέας και προστάτες του Δία στο ομώνυμο βουνό της Κρήτης. 


Ο δεύτερος ανακαλύφτηκε την 1η Νοεμβρίου 1998. Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη δορυφόρου αστεροειδούς από τη Γη, από το τηλεσκόπιο του Mauna Kea Observatory της Χαβάης, χάρη στην εφαρμογή μιας πρωτοποριακής τεχνικής (adaptive optics) που διορθώνει τις παραμορφώσεις από τη θολούρα που προκαλεί η ατμόσφαιρα της Γης. Ήταν ένα μικρό «φεγγαράκι» διαμέτρου μόλις δεκατριών χιλιομέτρων που περιστρεφόταν σε κάτι λιγότερο από πέντε ημέρες γύρω από τον αστεροειδή 45 Ευγενία και ονομάστηκε προσωρινά S/1998 (45) 1. Εξαιτίας του δορυφόρου οι επιστήμονες διαπίστωσαν με έκπληξη την χαμηλή πυκνότητα του πρωτεύοντος αστεροειδούς, μόλις είκοσι τοις εκατό περίπου παραπάνω από την πυκνότητα του νερού [1] .

Ο αστεροειδής 45 είχε πάρει το όνομά του από την Αυτοκράτειρα Ευγενία (05/05/1826 Granada, Ισπανία), μητέρας του Ναπολέοντα IV (16/03/1856, 03:15, Paris, Γαλλία, ώρα 03:15, σύμφωνα με το astrodata) που είχε σκοτωθεί στα είκοσι τρία του στην Αφρική στον πόλεμο των Βρετανών με τους Ζουλού. Ο πρίγκιπας είχε την ατυχία το εξάγωνο Ουρανού/Δία – Ποσειδώνα της γενιάς του στον χάρτη του να σχηματίζει Yod με κορυφή τον Άρη. 

Τη μέρα της ανακάλυψης του S/1998 (45) 1, ο Δίας από αναδρομή είχε έρθει στην ακριβή θέση του Ποσειδώνα της συνόδου Δία – Ποσειδώνα του χάρτη του. Σύμφωνα με το astrocom, η ζωδιακή θέση του αστεροειδούς 45 στην ανακάλυψη του μικρού δορυφόρου ήταν στις 22,24΄ Διδύμων [2], σε σύνοδο ανοχής μίας μοίρας με τον Κρόνο του Ναπολέοντα IV, αντίθεση με το μεσοδιάστημά του Σελήνης/Ουρανού και σε 45ο με το μεσοδιάστημα Ήλιου/Δία-Ποσειδώνα.


Στην αίτηση για επίσημη ονομασία (26/05/2000) προς την Διεθνή Ένωση Αστρονομίας η ερευνητική ομάδα του Mauna Kea έγραψε (μεταξύ άλλων [3]) τα εξής:

«Ζητάμε ο δορυφόρος να ονομαστεί Petit Prince προς τιμήν του Αυτοκρατορικού Πρίγκιπα της Γαλλίας, μοναδικού παιδιού της Ευγενίας, αυτοκράτειρας της Γαλλίας επί Ναπολέοντα Γ', και συνονόματης του αστεροειδούς (45) Ευγενία. 
Το όνομα καθαυτό προέρχεται από το βιβλίο Le Petit Prince (Μικρός Πρίγκιπας) του Antoine-Marie-Roger de Saint-Exupery, του οποίου ο κεντρικός χαρακτήρας ήταν ο διάσημος Μικρός Πρίγκιπας, κάτοικος αστεροειδούς. Το βιβλίο Le Petit Prince, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία στον κόσμο (μεταφρασμένο σε περισσότερες από 70 γλώσσες). Είναι επίσης το βιβλίο μέσω του οποίου πολλοί νέοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τους αστεροειδείς.
Με αυτό το αίτημα, επιδιώκουμε να ακολουθήσουμε, να ορίσουμε και/ή να παγιώσουμε την  πρακτική που επιλέχθηκε για την ονομασία των δορυφόρων αστεροειδών. Το όνομα «Δάκτυλος» επιλέχθηκε γιατί οι Δάκτυλοι ήταν είτε 1) παιδιά της Ίδης, είτε 2) προστάτες [του Δία] που σχετίζονταν με την Ίδη. 
Το αίτημά μας να δώσουμε στον δορυφόρο του αστεροειδούς (45) Ευγενία το όνομα του παιδιού της Ευγενίας ως ιστορικού προσώπου θέτει ένα προηγούμενο που μπορούν να ακολουθήσουν όσοι ανακαλύψουν δορυφόρους αστεροειδών στο μέλλον. Θα μπορούσαν δηλαδή να δίνονται σε αντικείμενα τέτοιου είδους τα ονόματα των παιδιών ή άλλων προσώπων στενά συσχετιζόμενων με τον πρωτεύοντα αστεροειδή, στο πλαίσιο της ιστορικής του σημασίας.
Αυτή θα έπρεπε να θεωρηθεί ενδεδειγμένη πρακτική ονοματοθεσίας, γιατί όσο περισσότερο μελετάμε αντικείμενα τέτοιου είδους (δορυφόρους αστεροειδών), τόσο διαπιστώνουμε ότι είναι, πραγματικά, παιδιά των γονέων τους (ως θραύσματα από τη σύγκρουση του πρωτεύοντος αστεροειδούς, για παράδειγμα).
Ο πρωτεύων αστεροειδής (45) Ευγενία είναι ο πρώτος που του δόθηκε όνομα ανθρώπου, της αυτοκράτειρας Ευγενίας της Γαλλίας […] Η Ευγενία είχε μόνο ένα παιδί, τον Ναπολέοντα VI. Η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από το Παρίσι και να εγκατασταθεί στην Αγγλία μετά την καταστροφική  ήττα του Ναπολέοντα ΙΙΙ στον γαλλοπρωσικό πόλεμο. Ο νεαρός πρίγκιπας ζούσε μια βαρετή ζωή στη μικρή πόλη Chislehurst του Kent και στα είκοσι τρία του, προς αναζήτηση περιπέτειας, ο Μικρός Πρίγκιπας (δεν είχε μεγάλο ανάστημα και ήταν αρκετά αδύνατος) κατετάγη στον βρετανικό στρατό και το 1879 στάλθηκε να πολεμήσει τους Ζουλού στη μάχη του Ulundi, πρωτεύουσα των Ζουλού στη Ν. Αφρική. Κατά τη διάρκεια μιας αναγνωριστικής αποστολής ο πρίγκιπας και η μικρή ομάδα αναγνώρισης έπεσαν σε ενέδρα των Ζουλού που σκότωσαν τον πρίγκιπα καθώς έπεσε από το άλογό του στην προσπάθειά του να ξεφύγει. Το τραγικό νέο ήταν η είδηση της χρονιάς και για τη Γαλλία και για την Αγγλία και σε όλους ήταν πολύ δύσκολο να δεχτούν πως ο τελευταίος απόγονος της δυναστείας του Ναπολέοντα είχε χαθεί στην Αφρική πολεμώντας για τον βρετανικό στρατό. Μετά το χαμό του μοναδικού της παιδιού, η Ευγενία παρέμεινε συντετριμμένη για όλη της τη ζωή.
Υπάρχουν, πράγματι, μερικοί ισχυροί παραλληλισμοί μεταξύ της τραγικά σύντομης ζωής του αυτοκρατορικού πρίγκιπα και του Μικρού Πρίγκιπα του Saint – Exupery. Και οι δύο πρίγκιπες ήταν νέοι, αγαπούσαν την περιπέτεια και αψηφούσαν τους κινδύνους. Ήταν και οι δύο μικροκαμωμένοι. Και οι δύο υπερέβησαν τα όρια των μικρών, βολικών κόσμων τους (αστεροειδής Β 612 για τον Μικρό Πρίγκιπα και Chislehurst για τον αυτοκρατορικό πρίγκιπα). Έπειτα ξεκίνησαν μακρινά ταξίδια για να καταλήξουν στην Αφρική, όπου και οι δύο θανατώθηκαν με μάλλον σκληρούς τρόπους (ο ένας δαγκώθηκε από ένα κίτρινο φίδι και ο άλλος «καταβροχθίστηκε» από κοφτερό δόρυ Ζουλού ). Και οι δύο έμειναν ξαπλωμένοι μόνοι τους μια νύχτα  μετά τον «θάνατό» τους κι έπειτα «γύρισαν» πίσω στο σπίτι (στους ουρανούς ο Μικρός Πρίγκιπας και στο Chislehurst ο αυτοκρατορικός πρίγκιπας. 
Το όνομα Petit Prince φαίνεται σε πολλά επίπεδα ιδιαίτερα κατάλληλο για αυτό το μικρό φεγγάρι που περιστρέφεται γύρω από ένα μεγαλύτερο σώμα (με το όνομα της Ευγενίας). Αποτελεί έναν ταιριαστό συνδυασμό που από τη μια αποτίνει φόρο τιμής στο μοναχοπαίδι της αυτοκράτειρας και συγχρόνως τιμά τον διεθνώς αγαπημένο ήρωα Μικρό Πρίγκιπα, κάτοικο αστεροειδούς. Επιπλέον, είναι ταιριαστό και κάπως κοσμικά, η Ευγενία να σμίγει τελικά με το μοναχοπαίδι της, τον Μικρό Πρίγκιπα της Γαλλίας, στους ουρανούς.»

Αναφορές

[1] Η παρουσία του δορυφόρου επέτρεψε στους επιστήμονες να προσδιορίσουν τη μάζα του αστεροειδούς 45 λόγω της επίδρασης της βαρύτητάς του στο μικρό του φεγγάρι. Με δεδομένα τη μάζα και το μέγεθος του πρωτεύοντος αστεροειδούς που ήταν ήδη γνωστό από τυπικές αστρονομικές μελέτες, μπορούσε πλέον να προσδιοριστεί και η πυκνότητα. Μέχρι τότε οι επιστήμονες θεωρούσαν πως οι αστεροειδείς αποτελούνταν κυρίως από βράχο. Η ύπαρξη αστεροειδών χαμηλής πυκνότητας υποδεικνύει είτε πορώδη σύσταση από συσσωρευμένα θραύσματα είτε σύσταση πάγου από υπολείμματα κομητών.

[2] 4,34΄ Λέοντα στη γέννηση.
[3] Από ό,τι παραλείπεται στη μετάφραση, ίσως θα πρέπει να αναφερθεί η φράση του πρωτότυπου «Σχετικά με την ονοματοθεσία, δεν τίθεται θέμα πολιτικής ορθότητας, γιατί ο “Πρίγκιπας” δεν υπήρξε ποτέ πολιτικό πρόσωπο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H BABY M ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ – ΟΥΡΑΝΟΥ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ SAMUEL BECKET

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΔΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ - ΓΕΝΕΘΛΙΟI ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ 1856 - ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ - Μέρος 1