ΚΡΟΝΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ: Η πορεία ενός εμβολιασμού

ΚΡΟΝΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ: 
Η πορεία ενός εμβολιασμού  
(Karl Landsteiner, Edward Salk) 
Του Μάνου Ιωάννου

I. Στις 18 Νοεμβρίου 1908 στο Νοσοκομείο Wilhelminenspital της Βιέννης έφυγε από τη ζωή ένα εννιάχρονο αγοράκι, ένα από τα χιλιάδες θύματα της πολιομυελίτιδας. Ο Δρ. Karl Landsteiner (14/06/1868, Βιέννη [1], ασκούμενος στην Παθολογική Ανατομική και Ανοσολογία, συμμεριζόμενος την από καιρού υποψία πως η πολιομυελίτιδα ήταν μολυσματική ασθένεια, πήρε μια κρίσιμη απόφαση. Απέσπασε εκχυλίσματα από το νωτιαίο μυελό του αγοριού και με τη βοήθεια του Erwin Popper έκανε έγχυση του εναιωρήματος σε δυο πιθήκους. Ένα μήνα αργότερα σε ιατρικό συνέδριο της Βιέννης ανακοινώθηκε ο προσδιορισμός του ιού της πολιομυελίτιδας και η επιτυχής μετάδοση του. Η ασθένεια θα μπορούσε στη συνέχεια να μεταδοθεί από πίθηκο σε πίθηκο, παρέχοντας ένα πολύτιμο μοντέλο έρευνας της μάστιγας του 19ου αιώνα. 

Από την επιστημονική κοινότητα το εγχείρημά τους κρίνεται σήμερα ιδιαίτερα τολμηρό και τυχερό: 

[μέχρι τότε] οι καλλιέργειες βακτηρίων του νωτιαίου μυελού ήταν άκαρπες και οι ενέσεις εναιωρημάτων μυελού σε κουνέλια, ινδικά χοιρίδια και ποντίκια είχαν επίσης αρνητικά αποτελέσματα. Οι Landsteiner και Popper στάθηκαν τυχεροί με το να επιλέξουν αδοκίμαστα μέχρι τότε πειραματόζωα αναλαμβάνοντας να ρισκάρουν το υψηλό κόστος των δυο πιθήκων, ακριβή πολυτέλεια για αυτούς τους νεαρούς επιστήμονες, σε ένα πείραμα που δεν υποσχόταν καμιά επιτυχία. Στάθηκαν τυχεροί ακόμη και στην επιλογή των δύο συγκεκριμένων ειδών πιθήκων που τώρα πια είναι γνωστό πως είναι πολύ ευαίσθητα στην πειραματική πολιομυελίτιδα[2]. 

Η ικανότητα αντίληψης του αυστριακού ερευνητή ήταν σίγουρα πολύ ευνοημένη τη συγκεκριμένη χρονιά, καθώς ο προοδευμένος του Ερμής επέστρεψε ορθόδρομος στη γενέθλια θέση του έπειτα από μια αναδρομή είκοσι πέντε ετών[3]. Αν και η ώρα γέννησης του είναι άγνωστη, από τον ηλιακό του χάρτη για την ημερομηνία του γεγονότος υποδεικνύεται επίσης μια άκρως δυναμική συνεργασία του Κρόνου (επιστημονική), Δία (ευκαιρία) και Ουρανού (μέσω καινοτομίας), συνεργασία που συμπεριλαμβάνει την προαναφερόμενη ανάληψη ρίσκου (Ουρανός) και τύχης (Δίας). 

Στον προοδευμένο του χάρτη οι τρεις πλανήτες σχηματίζουν ένα Σκληρό μεγάλο τρίγωνο[4] με τον Κρόνο στην κορυφή (κίτρινη σήμανση). Οι τρεις πλανήτες του σχήματος επηρεάζουν τον γενέθλιο Βόρειο Δεσμό με επίσης δυναμικές όψεις 90, 135 και 45 μοιρών (γαλάζια) και επηρεάζονται αντίστοιχα με τετράγωνο, μισό τετράγωνο και αντίθεση από τον διελαύνοντα Ουρανό (πράσινη). Ο διελαύνων Ουρανός βρίσκεται επίσης σε ενάμισι τετράγωνο με τον γενέθλιο Βόρειο Δεσμό. Ενεργοποιητής της συγκεκριμένης ημέρας ο Ήλιος από την 26η του Σκορπιού που με όψη 135 μοιρών προς τους γενέθλιους Δία - Ουρανό επαναλαμβάνει το Σκληρό μεγάλο τρίγωνο στον γενέθλιο χάρτη (κόκκινη):


Παρ’ όλη την αρχική επιτυχία, χρειάστηκε μια πεντηκονταετία για τη δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου που να εξαλείψει την πολιομυελίτιδα. Όπως έχει αναφερθεί, ένας από τους λόγους που αποθάρρυναν τον ερευνητή από τη συνέχιση του έργου του στον συγκεκριμένο τομέα ήταν το υπερβολικό κόστος της απόκτησης και συντήρησης των πιθήκων από τα εργαστήρια (το είδος τους έχει πληρώσει πολύ ακριβά την Επιστήμη, να μην κοστίσουν κι αυτοί, οι δύστυχοι, κάτι παραπάνω για τους επιστήμονες;). Πράγματι, λίγα χρόνια αργότερα θα ξεσπούσε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι συνθήκες στην Ευρώπη για την ιατρική έρευνα είχαν ήδη αρχίσει να δυσκολεύουν και ειδικά στην αντισημιτική Αυστρία θα ήταν ακόμη δυσκολότερες για επιστήμονες εβραϊκής καταγωγής[5]

Ο Landsteiner συνέχισε το επιστημονικό του έργο μέχρι τα εβδομήντα πέντε του που βρέθηκε νεκρός στο εργαστήριο, κρατώντας το σιφώνιό[6] του και το κύρος του επισφραγίστηκε με την έρευνά του στο ανοσοποιητικό, την τοποθέτησή του στο Ίδρυμα Ροκφέλερ των Η.Π.Α. και το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής. Από αστρολογικής άποψης το επιστημονικό του κύρος πιστοποιείται από την ευνοϊκή τοποθέτηση του Κρόνου στο γενέθλιο χάρτη του σε ακριβές Μεγάλο τρίγωνο με Αφροδίτη , Χείρωνα και – αγνώστου ανοχής – Σελήνη.[7] 

Για το εμβόλιο που εξάλειψε την πολιομυελίτιδα η παρουσία του Κρόνου παρέμεινε απαραίτητη, αλλά χρειάστηκε η καταλυτική σύζευξή του με τον Πλούτωνα. Ο υγιής συνδυασμός των δύο πλανητών ευνοεί την έρευνα σε βάθος με σκοπό την αναγέννηση και, τελικά, την επιβίωση του είδους (Πλούτωνας), έρευνα με αυστηρή οργάνωση και επιστημονικά κριτήρια (Κρόνος). Ο δυναμικός του συνδυασμός  εκφράστηκε μέσα από τον γενέθλιο χάρτη του Jonas Salk (28/10/1914, 7:30 π. μ., Νέα Υόρκη[8]) και τον συντονισμό του με τη σύνοδο Κρόνου – Πλούτωνα του 1947. 

Το ποσοστό ανθρώπων που θα μπορούσαν να έχουν γενέθλια σύνοδο Κρόνου – Πλούτωνα μικρής ανοχής (0,04΄ για τον Salk) είναι σχετικά περιορισμένο και μειώνεται επιπλέον αν προστεθεί ως παράμετρος η σύνοδος αυτή να είναι σε ευνοϊκή ή εξαιρετικά ευνοϊκή τοποθέτηση, όπως σε Μεγάλο τρίγωνο ακριβείας με τα Φώτα και τον Βόρειο Δεσμό του αμερικανού επιστήμονα. Αν το ποσοστό αυτό μειωθεί ακόμη περισσότερο υπό την προϋπόθεση ένας από τους δυο πλανήτες να είναι κυβερνήτης Ωροσκόπου και επιπλέον υπό την προϋπόθεση οι Κρόνος – Δίας να βρίσκονται στον 8ο, τον οίκο των βιολογικών εργαστηρίων κοινών πόρων, ίσως, τελικά, ο χάρτης του Salk να είναι ο μόνος της εποχής του που να υπόσχεται την υγιή συνεργασία Κρόνου – Πλούτωνα τόσο ξεκάθαρα. 

Όπως είναι φυσικό, το παραπάνω εκφράστηκε από τα νεανικά του ακόμη χρόνια. Γόνος φτωχών Εβραίων μεταναστών από τη Ρωσία αποφασισμένων να μορφωθούν τα παιδιά τους, ο Salk μπήκε στο Κολέγιο ως προπτυχιακός Νομικής με όνειρο να εκλεγεί στο Κογκρέσο. Γρήγορα μεταστράφηκε στην Ιατρική επιλέγοντας απ’ την αρχή όχι την εφαρμοσμένη, αλλά το πεδίο της έρευνας. Μετά την αποφοίτησή του επιδίωξε μια θέση για έρευνα στον ιό της γρίπης. Αν και απορρίφθηκε από πολλά εργαστήρια μάλλον λόγω ποσοστώσεων που εφαρμόζονταν εις βάρος των Εβραίων[9], δεν αποθαρρύνθηκε, ώσπου προσελήφθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ το 1947. 

Δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία της πρόσληψής του, ωστόσο μπορεί στο χάρτη του Salk να εξεταστεί η επιρροή της συνόδου Κρόνου – Πλούτωνα που συνέβη την ίδια χρονιά (10-11/08/1947, 13,06΄ και 07΄ Λέοντα):


Το πρώτο που επισημαίνεται είναι μια αλληλεπίδραση Κρόνου – Πλούτωνα και Δία παρόμοιας δυναμικής με εκείνης στον Landsteiner. Η σύνοδος από διέλευση είναι σε αντίθεση με τον γενέθλιο Δία στον 3ο (οίκος συλλογής και ταξινόμησης δεδομένων) και σε τρίγωνο με προοδευμένο Άρη που είναι μεν σχέση αρμονική, αλλά αφορά «σκληρό» πλανήτη σε ζώδιο και οίκο δράσης. Γενικά στον εντοπισμό σχηματισμών συνυπολογίζονται μόνο πλανήτες και όχι σημεία του χάρτη, αλλά ας επιτραπεί ειδικά για την περίσταση να σημειωθεί η σχέση 135ο της γενέθλιας συνόδου Κρόνου - Πλούτωνα με γενέθλιο Ωροσκόπο και προοδευμένο Δία. Καθώς προοδευμένος Δίας και γενέθλιος Ωροσκόπος βρίσκονται σε τετράγωνο, σχηματίζουν ένα Μεγάλο σκληρό τρίγωνο με κορυφή τη γενέθλια σύνοδο Κρόνου – Πλούτωνα, άλλο ένα «επιστημονικό» σφυρί του Θωρ.

Ο Χείρωνας, ο «πληγωμένος θεραπευτής», σύνδεσμος του Κρόνου με τους εξωκρόνιους πλανήτες, σε σύνοδο με γενέθλιο Ήλιο ενεργοποιεί επίσης το Μεγάλο τρίγωνο στον χάρτη του Salk. Στον 3ο του οίκο που είναι κρίσιμος για τη διαδικασία  της έρευνας από πρακτικής άποψης, ο Ουρανός δεν μένει αμέτοχος (τρίγωνο από διελαύνοντα Ποσειδώνα). Ο 11ος, κρίσιμος για εργασίες συλλογικής φύσης, μόλις έχει υποδεχτεί το προοδευμένο Μεσουράνημα. Τέλος, όπως και με τον προηγούμενο, έτσι και η ικανότητα αντίληψης του συγκεκριμένου ερευνητή φαίνεται πως ευνοείται ιδιαίτερα: ο προοδευμένος του Ερμής βρίσκεται στην αρχή ενός νέου κύκλου στον γενέθλιο χάρτη και τη μέρα της συνόδου ο διελαύνων Δίας τον βρήκε σε σύνοδο απόλυτης  ακριβείας.

Σημαντικότερη βέβαια από όλα τα προηγούμενα είναι η σύμπτωση της συνόδου Δία και Κρόνου με τη χρονιά που αναλαμβάνει ερευνητική θέση ένας επιστήμονας με την ίδια γενέθλια σύνοδο, η ένδειξη, με άλλα λόγια, πως βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή. Μέσα σ’ ένα χρόνο ανέλαβε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Εθνικό Ίδρυμα για την Παιδική Παράλυση των Η.Π.Α [10]. Στόχος του προγράμματος ήταν ο προσδιορισμός του αριθμού των διαφορετικών τύπων του ιού της πολιομυελίτιδας, αλλά ο Salk, συγκεντρώνοντας μια ομάδα ικανών επιστημόνων, βρήκε την ευκαιρία να το επεκτείνει στην κατεύθυνση δημιουργίας εμβολίου κατά της ασθένειας. Το πρόγραμμα διήρκεσε επτά χρόνια, θεωρείται το πιο πολύπλοκο πρόγραμμα του είδους του στην ιστορία[11] και, εν τω μεταξύ, η επιδημία της πολιομυελίτιδας είχε το χειρότερο ξέσπασμα στην ιστορία της Αμερικής (1952).

Σαν να ήταν συντονισμένο με τον συνοδικό κύκλο των δύο πλανητών, το επταετές πρόγραμμα συμπίπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου τους τετραγώνου από την εκκίνηση της συνόδου του 1947. Το πρώτο τετράγωνο είναι σαν την αρχή ενός αγώνα δρόμου, με φόρα, αλλά κάπως «στα τυφλά» - έχει αφενός τη μεγαλύτερη δυναμική και, αφετέρου, την ανάγκη αντιμετώπισης αστοχιών και εμποδίων λόγω έλλειψης συνειδητότητας. Πολλές από τις ακαδημαϊκές ερευνητικές ομάδες της εποχής αντιμετώπισαν το εγχείρημα με σκεπτικισμό – για να μην πούμε επιθετικότητα. Πάντως, κατά τη διάρκεια του αγώνα του, το πάθος - ακόμη και η επιβολή (Πλούτωνας), η αυτοπεποίθηση - ακόμη και ο κυνισμός (Κρόνος) δεν έλειψαν από τον Αμερικανό επιστήμονα. Στις αρχές του 1950, σίγουρος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του - και αφού το είχε δοκιμάσει στον εαυτό του - εμβολίασε τη γυναίκα και τους τρεις του γιους στην κουζίνα του σπιτιού τους αποστειρώνοντας τις σύριγγες στην κατσαρόλα κερδίζοντας έτσι από τους επικριτές του τον τίτλο του «ερευνητή της κουζίνας».

 H 12η Απριλίου 1955 που ανακοινώθηκε η επιτυχία του εμβολίου αντιμετωπίστηκε ως μέρα εθνικής γιορτής με ήρωα τον Salk. Στην αποδοχή του από το κοινό ως παγκόσμιο ευεργέτη συνέβαλε η ιστορική πλέον απάντησή του σε ερώτηση τηλεοπτικής συνέντευξης για το ποιος έχει την πατέντα του εμβολίου: «Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον Ήλιο;[12]

 Στο ηλιακό τόξο τη συγκεκριμένη χρονιά έχουμε ξανά σύμπραξη Κρόνου – Πλούτωνα με Δία (Κρόνος – Πλούτωνας η. τ. αντίθεση γενέθλιος Δίας). Στο Tri-wheel η τεκμηρίωση του «επισφραγίσματος» από Κρόνο και  Πλούτωνα στον χάρτη του Salk με την παρουσία τους αντίστοιχα στον Ωροσκόπο (προβαλλόμενη εικόνα κύρους) και το Μεσουράνημά (αναγνώριση καριέρας, φήμη, καταξίωση) του.



Παρά τον γενικό ενθουσιασμό, η αποδοχή του εμβολίου από το σύνολο του πληθυσμού δεν υπήρξε ανεμπόδιστη.  Δεν έλειψαν δημοσιεύματα του τύπου που χαρακτήριζαν «δολοφόνο» το νεωτεριστικό  κατασκεύασμα που περιείχε τον ιό απενεργοποιημένο, τα οποία προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Salk. Η κατάσταση χειροτέρεψε εξ’ αιτίας μιας πρώιμης παρτίδας ακατάλληλων εμβολίων που προκάλεσαν παραλυσία, μέχρι και θανάτους σε κάποια από τα παιδιά που εμβολιάστηκαν. Επιπλέον, καθώς οι αρχικές προσπάθειες διανομής του εμβολίου επικεντρώθηκαν σε βρέφη και μικρά παιδιά, είχε δημιουργηθεί στους έφηβους αμερικανούς η πεποίθηση ότι η ανοσοποίηση για μια ασθένεια γνωστή επίσης ως «βρεφική παράλυση» ήταν μόνο για μικρά παιδιά και μωρά και οι ίδιοι δεν χρειαζόταν να εμβολιαστούν. Για να καμφθούν οι αντιστάσεις τους το March of Dimes «επιστράτεψε» το ίνδαλμά τους στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου του Ed Sullivan (28/10/1956).   (Βλ., https://www.politico.com/news/magazine/2020/12/18/elvis-presley-polio-vaccine-confidence-448131 )


----- - -----

Η πιο πρόσφατη σύνοδος Κρόνου – Πλούτωνα, της χρονιάς που φεύγει, συνέβη με πολυαστρία στον Αιγόκερω και συνδέεται με επιδημία που έχει έξαρση τους χειμερινούς μήνες. Καθώς η σύνοδος του 1947 συνέβη με πολυαστρία στον Λέοντα, η πληροφορία πως οι επιδημίες της πολιομυελίτιδας «φούντωναν» τους καλοκαιρινούς μήνες θα ήταν κατάλληλη για αναλογικά παιχνίδια της σκέψης, αλλά δεν υπάρχουν τέτοιες προθέσεις. Το σύντομο ιστορικό που προηγήθηκε δεν έχει σκοπό τη σύγκριση, ούτε τη διεξαγωγή γενικών συμπερασμάτων. Η αναφορά «υγιής» συνεργασία Κρόνου – Πλούτωνα που προηγήθηκε, επισημαίνει πως δεν παραβλέπονται άλλες ερμηνείες. Ο Πλούτωνας εκτός από την επιβίωση του είδους αφορά και στον έλεγχο, τη χειραγώγηση, την επιβολή. Ο συνδυασμός του με τη σκληρότητα του Κρόνου στον Αιγόκερω μπορεί να σηματοδοτήσει ακραίες εκδηλώσεις από την πλευρά κέντρων εξουσίας, ύποπτα παρασκηνιακά παιχνίδια πλουτισμού και άλλα, όπως δικαιωματικά μπορούν να διατυπωθούν εξαιτίας του αναγκαστικού μας εγκλεισμού και του κερδοσκοπικού αγώνα δρόμου των φαρμακευτικών εταιρειών που συμβαίνει. Δεν είναι όμως λόγος αυτός οι αστρολογικοί συνδυασμοί να γίνονται όχημα αποκλειστικά ζοφερών συναισθηματικών ή ιδεολογικών προβολών, χωρίς να αναγνωρίζεται η θετική τους δυναμική.

Το ελάχιστο δικαίωμα που δίνεται από το σύντομο ιστορικό που προηγήθηκε είναι η διατύπωση ενός ρητορικού ερωτήματος: μήπως η σύνοδος Κρόνου – Πλούτωνα αντί να σηματοδοτεί συμφορές, σηματοδοτεί την κατάλληλη ώρα να δράσει η Επιστήμη για την αντιμετώπισή τους; Βεβαίως, ερωτήματα του τύπου «η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό την κότα» δεν χρειάζεται να απαντηθούν. Είναι αναγκαίο όμως να διατυπώνονται, γιατί υπενθυμίζουν την «άλλη πλευρά» που οφείλουμε να αναγνωρίζουμε.


Ο Salk (ο γιατρός στις φωτογραφίες) το 1960 ίδρυσε το Salk Institute Biological Studies στην Καλιφόρνια με δωρεά γης από την πολιτεία του Σαν Ντιέγκο και επιδότηση από το March of Dimes. Εκεί συνέχισε το επιστημονικό του έργο εποπτεύοντας έρευνες για τον καρκίνο και την σκλήρυνση κατά πλάκας και γράφοντας βιβλία από τα οποία του αποδόθηκε ο τίτλος «βιοφιλόσοφος». Η σχετικά «ήπια» από ερευνητικής άποψης αυτή ροή διακόπηκε όταν στις αρχές της δεκαετίας του 80 ο Salk ξεκίνησε έρευνα με σκοπό τη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού HIV. Αυτό, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην συνδέεται με την έναρξη του επόμενου συνοδικού κύκλου Κρόνου – Πλούτωνα και μια νέα μάστιγα, το AIDS. Η σύνοδος έγινε στις 08/11/1982, στις 27ο, 36΄ του Ζυγού σε εξάγωνο με το Μεσουράνημα του Salk και τρίγωνο με τον προοδευμένο του Κρόνο. Ο προοδευμένος Ερμής του Salk πάλι ξεκινούσε ένα νέο κύκλο - αυτή τη φορά στον προοδευμένο του χάρτη. Από ηλιακό τόξο η γενέθλια σύνοδος Κρόνου – Πλούτωνα ενεργοποίησε (τετράγωνο από 10ο) αυτή τη φορά τη γενέθλια Αφροδίτη, κυβερνήτη 7ου και 12ου. Ίσως το τελευταίο να αποτελεί ένδειξη της συμφέρουσας συνεργασίας και της χρηματοδότησης για την ανάληψη της έρευνας (η διελαύνουσα Αφροδίτη κατά την έναρξη του συνοδικού κύκλου βρισκόταν σε σύνοδο ακριβείας με τον Ωροσκόπο του Salk και ο Δίας στον Άρη). Το 1988 ετοιμάστηκε το Remune, εμβόλιο για φορείς του HIV που βοηθούσε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. O Salk σε συνεργασία με τον Kevin Kimberlin κατοχύρωσε ευρεσιτεχνία, αλλά η παραγωγή του εμβολίου «πάγωσε» λόγω κωλυμάτων ασφάλειας αστικής ευθύνης. O Salk συνέχισε την προσπάθειά του να το βελτιώσει μέχρι το τέλος της ζωής του (23/06/1995). To 2001 η Pfizer σταμάτησε την χρηματοδότηση των κλινικών δοκιμών του Remune. 

[1] Πηγή: astro.com – βαθμολογία αξιοπιστίας: X

[2] Journal of Virology, Milestones in Early Poliomyelitis Research, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC112492/

[3] Ο Ερμής από πρόοδο ξεκίνησε την αναδρομή του το 1883 – 84 από την 27η του Καρκίνου.

[4] 2x135+90: αποκαλούμενο λόγω δυναμικότητας και «σφυρί του Θωρ».

[5] Το 1911 ο Landsteiner έγινε καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, αλλά χωρίς να λαμβάνει τον ανάλογο μισθό (Wikipedia). Για το κλίμα που επικρατούσε στην Αυστρία, βλ., ενδεικτικά, «Οι Εβραίοι της Γερμανίας στον Α΄ Π. Πόλεμο», dw.com

[6] Όργανο μέτρησης και μεταφοράς όγκου υγρών

[7] Θα έπρεπε, εδώ, να αναφερθεί πως οι χάρτες και άλλων εμβληματικών επιστημόνων που συνδέθηκαν με τον αγώνα κατά της πολιομυελίτιδας ξεχωρίζουν είτε για την ευνοϊκή είτε για τη δυναμική τους τοποθέτηση του Κρόνου (ημερομηνίες  και τόπος γέννησης: Wikipedia):

Jakob Heine, 16/04/1800, Lauterbach, Γερμανία (με τον K. Medin όρισαν αρχικά την πολιομυελίτιδα ως    ξεχωριστή πάθηση):  Κρόνος στον Λέοντα τρίγωνο Αφροδίτη στους Ιχθείς,, τετράγωνο Ήλιο - Ερμή και αντίθεση άγνωστης ανοχής με Σελήνη

Karl Oscar Medin, 14/08/1847, ϋrebro, Axberg, Σουηδία: Κρόνος στους Ιχθείς τρίγωνο Δία στον Καρκίνο.

Albert Bruce Sabin, 26/08/1906 [13/08/1906 σε Ιουλιανό], Bialystok, Πολωνία  (ανέπτυξε πόσιμη χορήγηση του εμβολίου): Κρόνος στους Ιχθείς τρίγωνο  Ποσειδώνας στον Καρκίνο (και Δίας στον Καρκίνο αντίθεση Ουρανός σε Ταυ – τετράγωνο με κορυφή Αφροδίτη στον Ζυγό)

[8] Πηγή: astro.com – βαθμολογία αξιοπιστίας: A

[9] Από συνέντευξή του στο Academy of Achievement.  Βλ., https://www.mentalfloss.com/article/87578/12-innocuous-facts-about-jonas-salk

[10] Ιδρύθηκε στις 03/01/1938 από τον Roosevelt που υπήρξε και ο ίδιος θύμα της πολιομυελίτιδας. Αργότερα μετονομάστηκε σε March of Dimes.

[11] Περιέλαβε 20.000 γιατρούς και δημόσιους λειτουργούς υγείας, 64.000 άτομα προσωπικό σχολείων και 220.000 εθελοντές. Πάνω από 1.800.000 μαθητές σχολείων συμμετείχαν στη δοκιμή (Wikipedia).

[12] Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes (Βλ., https://www.forbes.com/sites/quora/2012/08/09/how-much-money-did-jonas-salk-potentially-forfeit-by-not-patenting-the-polio-vaccine/?sh=2902314f69b8) θα μπορούσε απ’ την πατέντα να είχε κερδίσει από 4,2 έως 5,6 δις δολάρια. Σύμφωνα με διαφορετικές προσεγγίσεις, η απάντηση ήταν «έτοιμη» γιατί η έρευνά του, βασιζόμενη σε προηγούμενες, ήταν δύσκολο να κατοχυρώσει ατομική πατέντα. Επιπλέον, από τους χιλιάδες εθελοντών και δωρητών (μόνο το 1955, το March of Dimes είχε δεχτεί 80 εκατομμύρια δωρεές) θα αντιμετώπιζε δημόσια κατακραυγή. Βλ., ενδεικτικά, https://www.bio.org/blogs/real-reason-why-salk-refused-patent-polio-vaccine , https://slate.com/technology/2014/04/the-real-reasons-jonas-salk-didnt-patent-the-polio-vaccine.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

H BABY M ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ

ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ – ΟΥΡΑΝΟΥ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ SAMUEL BECKET

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΔΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ - ΓΕΝΕΘΛΙΟI ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ 1856 - ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ - Μέρος 1